Programmeren 4<br /> <span style="color: red;">Les 9</span>
Home

Programmeren 4
Les 9

PHP Composer
PHP Composer

Programmeren 4
Les 9

14 december 2017

PHP Composer

Doelstelling

Als je ooit eerder iets in PHP hebt geschreven, heb je waarschijnlijk ondervonden dat het voelt alsof je het wiel telkens opnieuw moet uitvinden wanneer je een veelvoorkomende taak wilt uitvoeren, zoals gebruikersauthenticatie, databasebeheer of routing aanvragen. PHP heeft nu een hoop frameworks die al deze problemen al hebben opgelost. Zou het niet eenvoudiger zijn om je eigen 'framework' saman te stellen door de libraries te kiezen die je uit elk framework nodig hebt?

Als je het samenstellen van je eigen 'framework' handmatig zou doen door te gaan kiezen welke onderdelen je van Zend, Laravel of Symfony wilt, dan is dat heel moeilijk te beheren. Elke bibliotheek kan ook afhankelijkheden hebben, en dus raak je in de problemen, vooral als je andere mensen nodig hebt om aan je project te werken.

Composer is een afhankelijkheidsmanager voor PHP. Composer beheert de afhankelijkheden die je nodig hebt op projectbasis. Dit betekent dat Composer alle benodigde bibliotheken en afhankelijkheden op één plaats beheert.

Een afhankelijkheidsmanager is geen nieuw concept, en Composer is geïnspireerd door npm van Node.js en Bundler van Ruby.

Na deze les kan je Composer gebruiken in een project.

Leerpad

  1. Composer installeren op Windows
  2. Dialog pakket installeren vanaf Packagist
  3. Dialog component
  4. Microsoft Web Platform Installer
  5. Meer info: Claudio Ribeiro, Re-Introducing Composer – the Cornerstone of Modern PHP Apps, 21 mei 2017

Opdracht

  1. Thuis Composer installeren
  2. Het Dialog pakket installeren
  3. De Noticeboard klasse uitprobreren

JI
2017-12-10 15:51:48